dinsdag 27 november 2012

OVERAL DINGEN

Dit filmpje is bedoeld voor alle mensen die dingen maken...(klik op de link)


http://www.facebook.com/photo.php?v=2445952839904&set=vb.180735048684472&type=2&theater


of... misschien toch iets langer nadenken vooraleer we iets bakken en achteraf in de vuilbak smijten...

Droge klei heeft de ongelooflijke eigenschap dat die weer zacht wordt -en je weer een nieuwe reis kan beginnen van zoeken , ontwerpen, realiseren en bewonderen of afkeuren...-    gewoon door hem in een beetje water te leggen!!!!




Is het mogelijk te genieten van de weg , van het proces, zonder het eindresultaat in je handen? 

Judith






   ...





donderdag 22 november 2012

In de kijker : AI WEIWEI

"He Xie" 3200 porseleinen krabben. In het Chinees klinkt 'rivierkrab ' hetzelfde als het woord 'hamonieus'. Een woord in de slogan van de communistische partij voor het 'realiseren van een harmonieuze samenleving'. Dit woord is een internet geheimtaal code geworden voor online censuur. Hieronder een link naar de huidige expo van Weiwei in het Hirschhorn museum in de V.S.
http://www.hirshhorn.si.edu/collection/ai-weiwei-according-to-what/#collection=ai-weiwei-according-to-what      
Ai Weiwei (Peking28 augustus 1957) is een Chinees conceptueel kunstenaarpolitiek activist en filosoof. Hij is veelzijdig en ook actief in andere kunstvormen, zoals architectuur, fotografie en film. Ai verbindt de traditionele Chinese cultuur met zijn persoonlijke beeldtaal. Hij staat bekend om zijn kritiek op de sociale en culturele veranderingen in zijn land. Weiwei is beïnvloed door het Dadaïsme van Marcel Duchamp. Bij het bekritiseren van de mensenrechtsituatie, de economische uitbuiting en de milieuvervuiling maakt hij intensief gebruik van het internet (een blog die dagelijks door tienduizend mensen werd gelezen) en Twitter om te communiceren. Hij is begin 2011 in de problemen geraakt vanwege zijn kritiek op de Chinese regering. Voor ons is hij interessant voor de manier waarop hij keramiek gebruikt in zijn werk ( als je het over de chinese samenleving en cultuur wil hebben kan je maar moeilijk naast dit medium kijken!) Meestal gebruikt hij bestaande werken of laat hij zijn ideeën uitvoeren door ambachtsmensen. Een echte concept-kunstenaar dus... 

Waarschijnlijk herinneren jullie zich wel de zonnebloemzaadjes in de Tate in Londen...

http://www.youtube.com/watch?v=-go2H9enz7Y&feature=relmfu







 100 miljoen zonnebloempitten met de hand vervaardigd in China, een echt huzarenstuk. Elk zaadje is een kunstwerk op zich. De pitten lijken alledaags maar zijn een symbool van de revolutie. "Tijdens de Culturele Revolutie werd Mao immers afgebeeld als de zon, de mensen als zonnebloemen", aldus Ai Weiwei.

De miljoenen zaadjes lijken wel een oneindig landschap. Bezoekers mogen ze aanraken en er zelfs over lopen, maar worden verzocht om de porseleinen pitten niet mee te nemen. 'Sunflower seeds' zet ons volgens de kunstenaar aan om het gekende label 'Made in China' met andere ogen te bekijken. 

Hier nog enkele andere werken...










"Coca-Cola vase", 1997.
Met deze Coca-cola-neolithische vazen geeft Ai kritiek op de commercialisering van China, de vervanging van oude waarden voor commercie, maar stelt ook de vraag "wie of wat bepaalt de waarde van iets?".
De 3000-5000 jaar oude vazen worden door Ai als goedkope prulletjes behandeld. Ze worden in verf gedipt, met commerciële logo's beschilderd, tot stof vermalen in glazen potten gezet. Ai neemt foto's van zichzelf terwijl hij een vaas uit de Han dynastie op de grond kapot gooit. Met deze bewerkingen verandert hij de betekenis van het object, van een object dat kostbaar is vanwege zijn leeftijd en zeldzaamheid tot iets wat waarde heeft als zijnde moderne kunst, en gaat een dialoog aan met tradities en waardebepalingen.





















donderdag 15 november 2012

Porseleinmuziek

Dat er muziek in porselein zit,

A Celadon-Glazed Porcelain Bowl

CHINA, MING DYNASTY (15TH-16TH CENTURY)


wisten wij al langer, maar nu zijn er ook componisten die dat ontdekt hebben. Hieronder een link naar een filmpje van een 'soundscape'  een muziek-landschap (eerste deel) . De vormgeving van het geheel is wel prachtig, alsook de ruimte waarin deze installatie zich bevindt. Wat de kwaliteit van de muziek betreft heb ik mijn twijfels en de vormgeving en het glazuur van de kommetjes is ook niet echt om over naar huis te schrijven...de verschillende klanken hebben uiteraard te maken met de grootte en de baktemperatuur van de kommen en het soort klei waaruit ze gemaakt zijn. Als je goed kijkt zie je dat er niet enkel porseleinen kommen ronddrijven, maar ook steengoed, glazen en misschien wel aardewerk ... Al deze elementen hebben invloed op de klank van een kom, een aspect waar wij niet echt mee bezig zijn...maar misschien wel een idee....? Ik vraag me bijvoorbeeld af of vervormingen aan de rand (vb ellips ipv rond) invloed hebben op de klank enz...   Ben benieuwd naar jullie mening! dus klik op de link hieronder...






onderaan de pagina mag je (graag!) een reactie achterlaten...   

dinsdag 13 november 2012

COMBAT : Koen Vanmechelen in Alden Biesen

Kris, Lieve, Gina, Lena en Raf  bezoeken de tentoonstelling 'Combat' in Alden Biesen.




De degens worden gekruist dit najaar in de landcommanderij Alden Biesen. In de historische waterburcht, die in de vorige eeuwen een onderdak bood aan de ridders van de Duitse Orde, opent internationaal gekende kunstenaar Koen Vanmechelen het gevecht. Ook in kunstgalerij De Mijlpaal in Heusden-Zolder worden door Koen de messen en sporen geslepen.
De tentoonstelling vertelt een strijd die op vele fronten gevoerd wordt: het gevecht van de mens om zijn identiteit te vinden en te verankeren. Het gevecht van de Duitse Ridders in Europa en daarbuiten. Een strijd tussen de authentieke ruimtes van Alden Biesen en Koen Vanmechelen. Voor de eerste maal treedt in Alden Biesen een actuele kunstenaar in dialoog  met de Duitse Orde.


























Foto's: Gina Puls